Wil jij ook de wormen in je kersen bestrijden? Kijk eens goed, zit er in elke kers één wormpje? Dan heb je last van de kersenvlieg. Een kersenvlieg kan tot 80 kersen infecteren. Dit zorgt ervoor dat bijna alle kersen aangetast worden.
Wil je dit op een natuurlijke manier aanpakken? Dan is de kersenvliegval iets voor jou.
Hoe werkt de feromoonval kersenvlieg?
De feromoonval is een herbruikbare plastic val waarin het feromoon kersenvlieg bovenaan in het transparant deksel wordt vastgeklikt. Het feromoon is soortspecifiek en vangt enkel mannelijke kersenvliegen.
De mannetjes, aangetrokken door het vrouwelijke seksferomoon, vliegen de val binnen via de opening onderaan in de val. Ze blijven rond het feromoon vliegen tot ze zich uitgeput laten vallen. Dan komen ze in het water van de vangbeker terecht.
De vangbeker vul je met water en vul je regelmatig bij. Het feromoon vervang je na 6 weken door een nieuwe feromooncapsule.
Binnen een termijn van enkele jaren breng je de kersvlieg populatie onder de schadedrempel en heb je weer ongestoken vruchten.
Wat zit er in het pakket
- Een transparant deksel
- Een gele omgekeerde trechter
- Een feromoonmandje om vast te klikken in het transparant deksel.
- Een ophangkoordje: om de val eenvoudig in de boom te bevestigen
- 2 feromooncapsules: specifiek voor kersenvlieg
Wanneer de feromoonval uithangen?
De feromoonval moet uitgehangen worden gedurende de volledige vluchtperiode van de kersenvlieg, dit kan variëren naargelang de warmte van het seizoen.
Hang de feromoonval van begin mei tot eind juni.
Vroege kersen worden meestal niet getroffen omdat de kersenvlieg dan nog niet vliegt.
Hoeveel kersenvliegvallen moet ik hangen?
- Hang 1 val per 3 laagstam kersenbomen of 1 val per grote hoogstamboom.
- De fruitbomen moeten zich situeren binnen een straal van 25 meter rond de val. Indien dit niet het geval is, moet je op de verschillende locaties een kersenvliegval hangen.
- Hang nooit meerdere vallen in één boom. Je trekt dan veel kersenvlieg aan maar ze kunnen de feromoonvallen niet lokaliseren omdat de feromoongeur overal aanwezig is.
Waar de feromoonval kersenvlieg hangen?
- Zo hoog mogelijk: op een luchtige plek.
- Aan de zijkant van de boom: niet onder een dicht bladerdek maar wel uit de felle wind.
Hoe snel resultaat?
Hoe snel je resultaat hebt, hangt samen met hoeveel kersenvlieg aanwezig is in je eigen tuin en in je omgeving. Sommige mensen hebben al na het eerste jaar goed resultaat, anderen zien na de eerste jaren weinig verandering. Het is pas als de populatie kersenvlieg in je omgeving is afgebouwd, dat het gunstige resultaat zichtbaar wordt. De eerste jaren moet je dus beschouwen als vangjaren.
Hoe kersenvlieg feromonen bewaren
Voor maximale effectiviteit moet je feromooncapsules correct bewaren:
- In de diepvries: In een afgesloten potje
- Niet op kamertemperatuur: Anders verliest het feromoon zijn kracht
- Houdbaarheid: Je kan feromonen die je in de vriezer bewaart, het jaar van aankoop en het jaar nadien gebruiken.
Extra kersenvlieg feromonen nodig?
Gezien de feromoonval kersenvlieg een plastic val is die je elk jaar opnieuw kan gebruiken, volstaat het om jaarlijks nieuwe feromonen te kopen.
Vragen?
Bij ons vind je professionele informatie op consumentenmaat. Heb je nog vragen, contacteer ons dan tijdens de kantooruren van maandag tot vrijdag tussen 9 u en 17 u. Wij helpen je graag verder!